Karens jul

Arbejdsopgaver: ”Karens Jul” af Amalie Skram, 1885



1. Undersøg lidt om forfatteren Amalie Skram - hvilken rolle spillede hun/ hvilke holdninger havde hun i perioden for Det Moderne Gennembrud (1870- 1890).

Den norskfødte forfatter Amalie Skram levede og skrev sine bøger i slutningen af 1800-tallet og hendes harcelerede beskrivelser af fattiges, kvinders og de psykisk syges situation er skånselsløse. I debutromanen ”Constance Ring” fra 1885 skildres ægteskabet i et overklassemiljø som et helvede for kvinden, og der var passager i bogen, som forlaget nægtede at udgive. I den berømte roman ”Professor Hieronimus” fra 1895 beskrives det, hvordan man behandler psykisk syge på absurde måder. Amalie Skrams bøger er skrevet i en naturalistisk stil, hvor ambitionen ikke er at give læserne håb, men at beskrive tingene som de virkelig er. Amalie blev skilt, hvilket var meget usædvanligt i samtiden.

Hun skrev om ægteskabet fra en kvindes synsvinkel og beskrev det som forfærdeligt 

2. Giv et kort referat af novellen.

Novellen omhandler Karen, som opholder sig i et træhus med hendes spædbarn. Begge er i dårlig tilstand. En forbipasserende politimand opdager de to og de konverserer derfra. Karen havde ventet på sin arbejdsgiver Madam Olsen i et par dage, som hun hævdede kom tilbage efter hende og barnet. Manden sagde, at de dog skulle finde et nyt sted, idet stedet kun var for færgemændene. Da han kom dagen efter, lå hun i en position, men forbigik. Dagen derefter lå i selvsamme position, så manden trådte ind og fandt Karen og spædbarnet stendøde. 

3. Beskriv miljøet og kom med gode eksempler fra teksten.

Denotativt:

Gråmalet træ hus med fladt tag uden skorsten.

Konnotative:

Koldt sted at være.

Tekstligt:

Hun er der, fordi hun ikke har bedre steder at være.

4. Hvilke temaer findes i novellen?

Fattigdom, kønnet og ligestilling. 

5. Prøv at forklare hvorfor denne novelle hører til Det Moderne Gennembrud. Hvilke temaer fra Det Moderne Gennembrud tager novellen op?

Den tager den tydelige fattigdom op. Hvordan der fandtes enlige mødre, samt hjemløse. 

6.   Hvilken skrivestil er der brugt i ”Karens Jul”? Begrund dit svar med teksteksempler.

Novellen er i en stor brødtekst. Sproget er gammeldansk.

7. Sammenlign temaet og stemningen i novellen med de første strofer i ”Peters Jul”.

Peters jul står i dyb kontrast til Karens jul, idet Karen ikke har oplevelsen af en hyggelig dansk jul. Hendes består af et ihærdigt forsøg på at holde varme nok til, at hendes og hendes spædbarn ved døden ikke afgår.

8. Sammenlign Karen med søstrene i ”Den sidste balkjole”.

Hun var jo ligesom dem, dog døde hendes far, hvor stedmoderen smed hende ud. Søstrene havde der deres moder at falde tilbage på, hvoraf Karen ikke havde. Havde søsteren være heldig med kærligheden, havde hun nok også fået et barn, idet de ikke bruge prævention.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Analyseringen af "Et Grundskud" af: Henrik Pontoppidan

George Brandes og Naturalismen.