Portræt af P.S Krøyer


Portræt af P.S Krøyer


Peder Severin Krøyer blev i 1851 født i Stavanger i Norge. Herefter voksede han dog op i København hos sin moster og hendes danske mand. Krøyer udviste som barn allerede et usædvanligt talent for at tegne, hvilket var hvorfor, han allerede i en alder af 14 år begyndte på Kunstakademiet.

Fra 1877 til 1881 begav han sig ud på studierejse i Frankrig, Spanien og Italien. I Paris blev han optaget på en af de førende, private malerskoler, som fik afgørende betydning for hans maleriske færdigheder. I København blev han hurtigt populær, hvilket reflekterede i efterspørgslen af hans værker. Krøyers første visit i Skagen var i sommeren 1882. Hans kærlighed for naturen, miljøet og samværet med andre kunstnere betød, at han årligt vendte tilbage næsten hver sommer fra 1891 sammen med ægtefællen Marie. De første år lejede ægteparret sig ind i Madam Bendsens hus. I 1894 fik de tilladelse til at leje og ombygge den gamle byfogedbolig i Skagen plantage – i dag kendt som Krøyers hus. Året efter fødte Marie deres datter Vibeke. Hun blev boende hos sin far i Skagen, da Marie og Krøyer blev skilt i 1905.


Da Krøyer kom til Skagen første gang, var han allerede en berømt kunstner, og hans tilstedeværelse skabte stor opmærksomhed omkring kunstnerkolonien i Skagen. Om sommeren samledes mange kunstnere for at arbejde og feste. Det sidste ofte på Krøyers initiativ – han elskede selskabelighed og festivitas.
Det er især billederne fra Skagen, som Krøyer er særlig kendt og elsket for. Her skildrer han kunstnernes sorgløse liv, deres festlige måltider, spadsereture på stranden og stemningsfulde aftener i måneskin.

Krøyer var i begyndelsen af 1900-tallet indlagt flere gange på Middelfart Sindssygehospital sandsynligvis med en maniodepressiv psykose. Sygdommen svækkede hans helbred og i november 1909 døde han 58 år gammel. Han blev begravet på Skagen kirkegård.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Analyseringen af "Et Grundskud" af: Henrik Pontoppidan

George Brandes og Naturalismen.

Karens jul