George Brandes og Naturalismen.


Opg 1. 

Hvem er Georg Brandes?

Dansk kritiker. Hans arbejde var stærkt påvirket af Heibergs kritiske værker og Kierkegaards filosofi.  Georg Brandes var ingen digter — men skal kendes som den mest indflydelsesrige danske litteraturkritiker i slutningen af 1800-tallet. Brandes' forelæsninger ved Kbh. Universitet med titlen Hovedstrømninger i det 19. Århundredes Litteratur indledes i 1871, og dette markerer faktisk ret præcist starten på „Det Moderne Gennembrud.“



Hvad betyder Naturalisme, og hvad er baggrunden herfor?
I Danmark blev Naturalismen kendt som Det Moderne Gennembrud, der dominerede det danske samfund fra 1870-90. Naturalismen er en anden måde at se verden på. Den har stor betydning for vores forhold til verden omkring os og os selv. Naturalismen er kendetegnet ved et naturvidenskabeligt syn på tilværelsen.
Nogle områder påvirkede perioden i højere grad end andre, det var eksempelvis:

  • Industrialiseringen:
    Det danske samfund gennemløb her mange af de samme udviklinger som resten af Europa. Mekaniseringen slog således igennem i industrien, i infrastrukturen og i avisproduktionen, hvilket førte til en voldsom vækst i produktionen.
  • Urbanisering:
    Den industrielle udvikling betød en voldsom befolkningstilstrømning til de danske byer, især til hovedstaden København. I Storkøbenhavn voksede antallet af indbyggere fra 205.000 til 375.000 over disse 20 år. Folk flyttede altså fra landet til byen.
  • Sekularisering:
    man gik fra at forklare verdens sammenhæng ud fra Gud og kristendommen, til en tolkning af tilværelsen, der først og fremmest lagde vægt på menneskets rationalitet, på den konkrete, målelige virkelighed - og på naturlovene som styrende for alt liv på Jorden og hele universet.


  •    Internationalisering:
    Fra omkring 1870 fejede udlandet ind over de danske grænser. I form af en heftigere aktivitet på det handelsmæssige og industrielle område.

De europæiske lande udvikler sig fra enevælde og hen mod mere demokratiske samfundsformer Disse strømninger, der satte Europa i brand, ramte også Danmark i 1870’erne. Her kom den unge litteraturmand Georg Brandes ind i billedet, ved at introducere de europæiske idéer til Danmark under overskriften Det Moderne Gennembrud.
Georg Brandes skød bevægelsen i gang ved en række forelæsninger ved Københavns Universitet. Her talte han varmt for en kunst og litteratur, der turde gøre op med den romantiske periodes Biedermeier-idyl. I stedet ønskede Brandes en stærk og ubundet litteratur, der intet stak under stolen, men i stedet trak samfundets problemer frem i lyset og turde sætte dem under debat. Alt for længe havde litteraturen ifølge Brandes handlet om kærlighed, længsler og drømme om tiden, der var engang. Nu skulle den handle om noget vigtigt - den nye tids idéer og spørgsmål, eksempelvis spørgsmål angående religionen, det enkelte menneskes frihed og kvindens stilling i ægteskabet og i samfundet.


Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Analyseringen af "Et Grundskud" af: Henrik Pontoppidan

Karens jul